BLAAEGG
Til Måløy med rekordfangst - Verdens største pigghåfangst
Blaaegg” ligger på utsiden av “Blaahav”, ved selskapets skipsekspedisjon i Måløy i 1957, med rekordfangst av pigghå inne.
“Blaaegg” nettopp ankommet fra Shetlandsfeltene med pigghåfangst, i avisene kalt verdenes største pigghåfangst.
Da fiskekjøperen ville vrake pigghåfangsten til guano.
Kjøperen av fangsten, en kjent fiskeeksportør i Måløy, forsøkte å påvirke den statlige fiskekontrolløren, med bruk av alkohol, også kalt fiskevrakeren, om at han måtte vrake fangsten til guano. Bakgrunnen var at markedet ikke var det beste, og derfor var ikke fiskekjøperen så interessert å kjøpe fangsten. Skipperen på “Blaaegg”, Arthur “Balade” Vetvik, en stor og røslig mann, og tidligere krigsseiler, var på vei opp på kontoret, stoppet utenfor døren, og overhørte fiskekjøpers diskusjon med fiskevrakeren om hva som var på gang. Han åpnet døren og tilkjennega sitt sinne, og slo knyttneven i bordplaten så den sprakk, og tok opp knyttneven på nytt, og truet med at de skulle få smake denne, hvis fangsten ble vraket. Det var ikke noe galt med kvaliteten på fisken.
Siden fangsten var så stor, måtte den fordeles på flere fiskekjøpere i Måløy, men ikke alt. Den siste delen av fangsten måtte de gå til fiskekjøper i Fosnavåg på Sunnmøre med.
“Blaaegg” forliste ved Shetland.
“Blaaegg” forliste utenfor Shetland, 18. mai 1959 på vei til Måløy etter rundfisk tur ved Hebridene, vest for Storbritannia. Båten gikk fra Måløy den 30. april 1959. Etter å ha fisket ferdig var båten innom Shetland den 17. mai 1959 på vei hjem. Den 18. mai om morgenen blåste det opp til sterk kuling/liten storm. Kl.07.45 om morgenen observerte de en brottsjø forut, slakka på farten og stoppa. I det brottsjøen passerte, slo skipet akterenden svært kraftig i sjøen. Skipet fortsatte i sakte fart, men oppdaga snart at skipet var lekk og tok inn vann. Hele mannskapet på 9 mann ble purret, og det ble sendt ut nødrop over radiotelefonen. Florø Radio hadde hørt nødropet og svarte. Linebåten “Brattheim” fra Selje med skipper Ole Hennøen var på vei hjem fra feltet, ble anropt, men kom først frem etter “Blaaegg” hadde gått ned. Ole Hennøen var en mangeårig tidligere skipper i Blaalid-rederiet.
Men en skotsk tråler, “Trustful” av Peterhead i Scottland, kom først til unnsetning, og mannskapet på “Blaaegg” kom seg om bord i den med livbåt. Klokka 09.30 om morgenen var alle kommet velberget over til “Trustful”. Klokken 11.15 gikk “Blaaegg” ned. Av utstyret om bord var det bare kikkerten som ble berget. Skipper om bord var Rolf J. Blaalid og maskinist Magnus Ramsevik.
Familien ble oppringt tidlig om morgenen av fiskehandler og fiskeeksportør, Olaf Barmen i Måløy Fiskehandel som hadde lyttet på redningsaksjonen over Florø Radio, om at “Blaaegg” holdt på å forlise. Da Nils J. Blaalid fikk beskjeden, felte han noen tårer over at en av familiens båter var borte, og ikke minst var han glad for at hele mannskapet var kommet fra forliset i god behold.
“Blaaegg” hadde for kort tid siden fått installert ny hovedmotor, en Union/Bergen diesel ved Blålid Slipp og Mek. Verksted på Raudeberg.
Bilde fra en av mange besøk “Blaaegg” gjorde innom Lerwick på Shetland på 1950-tallet.
Klar for avgang til Island på sildesalting, sent på 1950-tallet, med flagget til topps. Skipper Rolf J. Blaalid. Broren John J. Blaalid er en av personene fremme til venstre som er avbildet. Han skulle være med på turen for å lære seg Islandsfisket.
“Blaaegg” fullastet med vintersild i Måløystraumen med dorryene på slep, tidlig på 1950-tallet. I 1956 ble “Blaaegg”, tredje beste Måløybåt, med til sammen ca. 26 000 hl sild. De gode sildeårene genererte store midler inn i rederiets kasse.
Før “Blaaegg” ble satt i fiske, tidlig på 1950-tallet, gikk den i Ålesundsruta.
Rundt 1949-1950 gikk den også i en periode i fraktfart på Nord-Norge, i forbindelse med gjenoppbyggingen av landsdelen eller krigens herjinger. Dette var visstnok i regi av “Direktoratet for gjenoppbygging av Finnmark.”
“Blaaegg” på vei på sildefiske i Nordsjøen sent på 1950-tallet, her med ny hovedmotor, 420 HK Union diesel. Bilde fra Karmsundet, Haugesund.